Kjære skivenner!

Nok en sommer er på hell, og ikke en hvilken som helst sommer. Koronaviruset har innført røde og grønne land, reiserestriksjoner og karantenetid. Dessverre ser «styggedommen» ut til å fortsette. For å begrense skadevirkningene er det viktig at Lillehammer Skiklub går foran og setter standarden på hvordan forskriftene laget av FHI og NSF blir fulgt opp. Dette innebærer ekstrainnsats i form av gruppeinndelinger, registrering og oppfølging underveis klubbens treningsøkter, men vi har laget oss gode rutiner på dette. Hittil ser det derfor ut som om klubbens medlemmer og trenere har klart dette veldig bra. All honnør til alle, også krysser vi fingrende for at dette snart går over. Nederst i brevet finner dere retningslinjene vi følger, og vi oppfordrer alle våre medlemmer til å bidra til dugnaden med å følge dem.

Koronaen til tross så skjer det ting i Lillehammer Skiklub. I sommer (vedtatt på årsmøtet) har vi kjøpt Inga-Låmi tilbake fra Birken. Dette er et spennende prosjekt som vi håper gir sikre og gode inntekter i framtiden. Vi er i alle fall blitt mer attraktive på sponsormarkedet, og Bjørn Tore (Totto) Staurset skal denne høsten arbeide mer med å skaffe nye samarbeidspartnere samt følge opp allerede inngåtte avtaler. Totto fortsetter for alpingruppa som sportssjef og trener. Og aktiviteten er godt i gang, mange hadde flotte skiforhold på Galdhøpiggen Sommerskisenter.

Langrennsfolket har også holdt «hjulene» i gang. I junior og senior har vi en rekordstor gruppe, sportsjef Petter Blindheim har derfor fått med seg Emilie Kristoffersen som trener. Trening for de andre gruppene er også startet opp igjen og trenere er på plass. Freeski starter også opp med sin aktivitet i disse dager og forventer et stort innrykk. Felles for alle grupper var en flott gjennomføring av SP1 Østlandet sommerskiskole i uke 33. Strålende innsats av de to sportssjefene, men de fikk også god administrativ hjelp fra Daglig leder Stine Lombnæs.

Det nyvalgte styret starter også sitt arbeid i disse dager, denne høsten er det økonomi og økonomistyring, samt ny strategiplan som står fremst på sakslista. Vi arbeider også sammen med NSF for å fremme forslag til sikre arrangementer i tråd med Covid-19 forskriftene. Det viktigste nå er at vi kan få arrangert renn og gjennomført trening, selv om det blir med noen endringer.

Endringer blir det også under skiene i år, for nå trer heldigvis forbudet mot fluor i kraft. Det blir spennende å følge utviklingen på smøringsfeltet. Men så ille som i Kjell Aukrust «17-kilometeren» blir det nok ikke:

«Bror min fløy 17 runder rundt låven uten votter, da Grøttumsbråten vant 17 kilometeren i Lahti. Om kvelden fikk han propper i øra og feber. Like etterpå smurte nordmennene seg bort i FIS-rennet i Sollefteå. Bror min lå til sengs og etter saklig utfall mot ledelsen i Skiforbundet brøt han sammen i stygge hostekuler.
Da feber’n la seg, kokte’n klister. Oppkoket ga fra seg en eiendommelig gummilukt. Det var gjenstridige saker å bale med. Gafler og skjeer ble vridd til spiraler da oppkoket skulle ut avgryta. Berte ga seg ende over. Å få klisteret over i kanelbokser gikk enda an. Verre var det å presse svineriet inn i tomme Stomatol-tuber. Men 
bror min viste stor tålmodighet. Etterpå ble innbydelsen til «Holmenkollrennet» sendt ut. Interessen var stor. Løpsugne Steiryss i hjemmestrikka langrennsluer møtte mannjevnt opp.
Bror min installerte seg i kjøkkenvinduet med vekkerklokka. Her ble nummerlapper av voksduk med sikkerhetsnåler i utlevert mot betaling av startkontingent.
Gummiklisteret ble salgssuksess. Utenfor i solveggen ståkte hissige sprintere ved vidunderkoken. De gniksa og gnidde med seige nævar. Mellom sprikende fingre hang vadmelslua og avrevne hårtuster. Ei loddelampe gikk også på omgang. Nå ble klisteret medgjørlig. Gummi’n bobla og rant under ski i digre klyser – og smurningen satt i motbakken! Simen beinfløy i låvekloppa både opp og ned. Han reiv med seg snøkladder og digre jordklumper.
Dette førte til opprivende scener. Nå ble klisterfabrikanten bak vinduet trukket til ansvar. Gemyttene var i kok. Under trussel om erstatningskrav ble tollkniver og avbrøtne ljåblad utlånt til skraping. Kl 12 sendte bror min første mann av gårde med et knokeslag i glassruta. Det var navn med klang i som kjempa om sekundene på Steigardsjordet. «Lauritz Bergendahl» rota seg bort i trågjerdet. «Utterström» sprakk bak eldhuset, og i orrekrattet ved Glåma baska «Lappalainen» og «Gjermund Muruåsen». Ernst Johan som måtte være tynseting, nekta plent. Han dro hematt til prestegården og ble der.»
 Kilde: Kjell Aukrust gjenfortalt i «Fra Heming unge til Hemingway» Jevelforlaget 2012

 

I Game of Thrones heter det «Winter Is Coming». At vinteren er i anmarsj betyr at det nærmer seg  skisesong med mye leik og moro. Men før det gjenstår noen økter på barmark…. Og i den forbindelse vil jeg takke alle trenere og oppmenn for innsatsen de legger ned til det beste for våre 1200 medlemmer. Tusen takk!!!!

Avslutningsvis vil jeg oppfordre alle medlemmer til å støtte våre særdeles gode samarbeidspartnere: Sparebank1 Østlandet, Sport 1, Eidsiva og Swix. De støtter oss, så vi må støtte dem!

 

Skihilsen

Jon Erik Rønning

Leder LSK

Råd for enkeltreninger

  1. Ikke møt på trening hvis du er syk og meld straks fra til leder/trener hvis du blir syk under trening
  2. Vask eller desinfiser hendene før treningen starter og praktiser allment godt smittevern før under og etter hver treningsøkt.
  3. Ha maks 20 utøvere i hver treningsgruppe og minst 1 leder/trener per gruppe. Samtidig oppmøte av flere grupper kan skje hvis disse gruppene kan skilles tilstrekkelig og ha hver sin leder.
  4. Unngå så langt det er mulig å blande utøvere over og under 20 år i samme treningsgruppe
  5. Unngå bytte av personer mellom gruppene. Hvis bytte må det gå 2 dager før deltagelse i ny gruppe.
  6. Unngå fysisk kontakt og hold 1 m avstand.
  7. Tilfeldig og kortvarig fysisk kontakt under treningsaktivitet er tillatt for utøvere under 20 år.
  8. Ikke host, nys eller spytt innenfor 2m avstand til en annen person og bruk engangstørk ved behov
  9. Begrens kontakt mellom hånd og ansikt og berør minst mulig av felles utstyr og gjenstander.
  10. Rengjør med vann og såpe alt felles utstyr før og etter bruk og ved nødvendig bytte mellom personer
  11. Testløp kan gjennomføres som en del av treningen og regnes ikke som et eget arrangement.
  12. Bruk av garderobe er tillatt hvis det er forsterket renhold der, men unngå fysisk kontakt mellom personer og tøy.
  13. Dusj hjemme hvis mulig og bruk kun annenhver dusj hvis fellesanlegg benyttes.
  14. Meld fra til trener/leder hvis du blir syk i perioden mellom treninger

Råd før og under treningssamling:

Samlinger kan gjennomføres for utøvere i alle aldre så lenge man følger myndighetenes- og NIF sine anbefalinger og begrensninger for slike arrangement. Se egne veiledere hos NIF og på FHI sine hjemmesider.

  1. Sørg for at det er gjort gode smittevernvurderinger og tiltak på stedet før samlingen skal gjennomføres. Gjør alle deltagere kjent med innholdet i denne veilederen i god tid før avreise.
  2. Følgende personer skal IKKE møte på samling uten at det er godkjent av leder eller lege:
  • Du har ett eller flere av følgende symptomer: Hodepine, feber, rennende nese, sår hals, kvalme, nyser eller hoster, er kortpustet, har mistet lukte- eller smakssansen, eller har andre tegn på sykdom (kjente allergisymptomer er unntatt).
  • Det er mindre enn 2 dag siden du ble frisk fra sykdom.
  • Du har vært i samme husstand med eller hatt tilsvarende nærkontakt med et bekreftet tilfelle av COVID-19 i løpet av de siste 10 dagene
  • Du er i en risikogruppe for COVID-19 (definert av FHI)
  1. Begrens kontakt med nye mennesker og steder de siste 2-3 dagene før samling.
  2. Hvis bruk av offentlig transport til samling må det skje i henhold til smittevern- og avstandsregler for buss, bane, fly, o.l. Ikke ta med mer enn 1 passasjer i privatbil, hvis ikke personen(e) er en del av husstanden din.
  3. Vask/desinfiser hendene ofte og ha antibac tilgjengelig der hvor håndvask ikke er mulig.
  4. Hold minst 1 m avstand både ute og inne og unngå fysisk kontakt.  Under trenings- og konkurranseaktivitet kan de under 20 år ha kortvarig fysisk kontakt, hvis aktiviteten ikke kan gjøres innenfor 1m regelen.
  5. Inndel i treningsgrupper a maks 20 personer og hold mest mulig møter og aktivitet utenom trening til disse gruppene (kohorter). Rom/hyttedeling og bespisning bør også skje innenfor denne treningsgruppen.
  6. Ha færrest mulig personer på hvert soverom og sørg for at det er ryddig og rent. Alle må ha gode hygienerutiner for oppbevaring av mat og drikke, tørke av tøy, etc hvis man deler rom/hytte.
  7. Unngå byttelån av tøy, treningsutstyr, drikkeflasker, mobiltelefoner, Pc’er eller andre personlige eiendeler som ikke er nylig rengjort.
  8. Dersom du føler deg det minste syk, så gi umiddelbart beskjed til leder/trener per telefon og ikke forlat rommet før du har fått beskjed om hva du bør gjøre videre.