Nå må vi få bukt med pengegaloppen i barneidretten

Stadig flere foreldre uttrykker at barneidretten har blitt et pengesluk. I en fersk undersøkelse fra SpareBank 1 sier nesten 7 av 10 at de mener barneidretten har blitt for dyr. Det mest urovekkende er at tallene øker.

Bredde- og barneidretten skal være inkluderende, ikke føre til utenforskap. Den skal skape glede, samhold og opplevelser for alle – uavhengig av bakgrunn og foreldres inntekt. For å få til det, må alle barn ha råd til å delta. Vi registrerer derfor med bekymring at 3 av 10 foreldre har valgt ikke å introdusere barn for visse idretter fordi det er for dyrt. Samtidig har hele 15 prosent valgt å ta ut barnet av en idrett fordi det er for kostbart. Det mest nedslående er imidlertid at nesten 2 av 10 har sett seg nødt til å benytte kreditt for å kjøpe sportsklær eller utstyr til barna de siste tolv månedene. I en typisk skoleklasse hvor alle er med på en aktivitet, vil det da være fem elever hvor foreldrene har lånt penger for å få råd til utstyr. Hvis dette fortsetter, vil barn falle utenfor og talenter forsvinne.

Vi tror gjenbruk av utstyr er en viktig del av løsningen for å komme kostnadene til livs. Det er vi ikke alene om, halvparten av norske foreldre mener nettopp tilgang til rimeligere utstyr er noe av nøkkelen. Vanligvis har SpareBank 1 Østlandet sammen med Lillehammer skiklub hvert år arrangert byttehelger i nærområdet. Her har brukt, men fortsatt flott utstyr skiftet eier for en rimelig penge. Mange barn har smilt og gledet seg over «nytt» utstyr uten at mor og far har vært nødt til å bla opp mange tusen kroner for nye ski, sko og staver til den håpefulle tiåringen.

I år har dessverre koronaen satt en stopper for byttehelgen. Likevel er det fortsatt fullt mulig å kjøpe brukt, og vårt fokus på gjenbruk står like sterkt. Sammen bruker vi derfor anledningen til å sende en oppfordring. Framsnakk brukt i klubbene, rundt middagsbordene og i alle andre sammenhenger. Barn trenger ikke det nyeste utstyret for å kunne glede seg over å gå på ski, sykle eller spille fotball. Mange topputøvere har begynt sin fantastiske karriere på nettopp arvede ski, eller med brukte skøyter på føttene. Det var ikke nytt utstyr fra barnsben av som førte dem til topps, men selve idrettsgleden.

Det er lyspunkter å spore. Nesten halvparten av norske foreldre sier nemlig at de har kjøpt brukt sportsutstyr- eller tøy til sine barn eller seg selv. Nærmere 8 av 10 sier de er villige til å kjøpe brukt utstyr for å spare penger. Det er bra. Det vitner om at viljen til å kjøpe brukt utstyr er tilstede. Da gjelder det å fylle denne etterspørselen. Vi vet det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. Få det frem i lyset og la andre i klubben få muligheten til å kjøpe det. Legg det ut på Finn eller i kjøp- og salg-grupper i sosiale medier. I Lillehammer Skiklub har vi for eksempel en egen Facebookside for kjøp og salg av brukt utstyr. La nye barn få smile og glede seg over utstyret som pjokken din har vokst ut av. På den måten kan vi alle bidra til inkluderende aktiviteter og idrettsglede for flere. I tillegg er gjenbruk av utstyr bærekraftig. Det er en fin bonus. La oss sammen heie frem brukt!

 

Signert

Brita Faanes, sponsoransvarlig i SpareBank 1 Østlandet for Lillehammer og omegn

Bjørn-Tore Staurset, sportsjef alpint i Lillehammer Skiklub

Petter M. Blindheim, sportssjef langrenn i Lillehammer Skiklub