Miljøprofil SKI NM 2020

Ski NM 2020 skal ha en miljøvennlig profil og gjennomføring!

Ski NM 2020 tar et aktivt ansvar og tar miljøbevisste valg for arrangementet i tråd med anbefalinger fra Norges Idrettsforbunds «Miljøstrategi for Norsk Idrett». Vår Miljøstrategi for arrangementet skal bidra til å bygge opp under Lillehammer-regionens arbeid som «Bærekraftig Reisemål».

Alle idrettsarenaer under Ski NM 2020 er Miljøfyrtårnsertifiserte; Birkebeiner Skistadion, Hafjell Alpinsenter, og Olympiaparken.

Dette er de fem viktigste punktene i vår Miljøstrategi:

 1. Fluorfritt arrangement?
  Det internasjonale skiforbundet (FIS) har vedtatt et totalforbud mot all bruk av skismøring med fluor fra neste sesong. Ski NM 2020 vil oppfordre ALLE til å kutte bruken allerede nå. Vi har et historisk arrangement gjennom samling av alle grener for aller første gang og en del av denne historien bør være at vi allerede nå kutter bruken av fluorholdig skismøring for godt! Kontakt oss hvis du vil garantere at DIN KLUBB stiller fluorfritt. HUSK: Flere av leverandørene har allerede meget gode fluorfrie alternativer, og dette kan være en flott anledning til å vise at dette er framtiden!
 2. Våre sponsorer
  Idrettsarrangementet er avhengig av sponsorer fra næringslivet og det er viktig at næringslivet bidrar til det «grønne skiftet». I år har vi gitt våre sponsorer en ekstra mulighet ved at de får spalteplass i vårt NM Magasin slik at de kan reklamere for sin egen grønne konkurransekraft. Gjennom magasinet ønsker vi å løfte frem næringslivet som viktige miljøbidragsytere – til inspirasjon for leseren og for hverandre!

 

 1. Transport:

Kollektivtransport og transport med klimavennlig profil etterspørres i våre innkjøp/tilrettelegging. Det oppfordres til samkjøring til/fra arrangementer så vi begrenser antall biler/bilbruk.

 1. Avfall:

Antall kildepunkter skal sikre at vi får et minimum av restavfall og gjøres i samarbeid med GLØR som er valgt som samarbeidspartner for avfallshåndtering (Gausdal, Lillehammer og Øyer Renovasjonsselskap). Glør vil også sette ut egne avfallsbokser for håndtering av fluorsmøring.

 

 1. Innkjøp:

Vi stiller krav til alle våre leverandører, minst mulig plast, mest mulig miljøvenning og lokalt.

 • Kortreiste varer velges fremfor langreiste så fremt de konkurrerer med like god miljømessig kvalitet
 • Alle produkter som kjøpes inn skal i størst mulig grad være miljø- eller svanemerket
 • Emballasje skal i størst mulig grad være gjenvinnbar
 • Alle varer skal i størst mulig grad handles lokalt for å unngå transportbelastning så fremt varene holder minst like god miljømessig profil.

Med Lillehammers kvaliteter og forutsetninger for å gjennomføre arrangementet SKI NM 2020 ønsker vi bærekraften velkommen – slik at vi kan arrangere ski-arrangementer i 100 år til. Minst 😊.